Máme
světový
kraj

Hradčany ze železa

Dolní Vítkovice jako pražské Hradčany

Ostravské Hradčany. Dolním Vítkovicím se tak říkalo už za první republiky, od doby, kdy se do oběhu dostaly dvě poštovní známky. Jedna s motivem pražských Hradčan a nápisem Československo – Hradčany, druhá se siluetou Vítkovic a s nápisem Československo – Moravská Ostrava. Lidová tvořivost tehdy vykonala své a označení Ostravské Hradčany bylo na světě.

Společným rysem obou architektonických dominant není jen jejich charakteristické panorama vypínající se nad domovským městem. Sáhneme-li do hluboké historie, najdeme propojení dokonce na úrovni panovnického rodu! Víte, že u zrodu dnešních Dolních Vítkovic stál kardinál Rudolf Jan Habsbursko-Lotrinský, vnuk císařovny Marie Terezie? A že tato výjimečná žena byla na českou královnu korunována v katedrále svatého Víta, která je součástí Pražského hradu?

Zatímco pražské Hradčany byly cílem turistů už na začátku 20. století, ty ostravské si na příliv návštěvníků musely počkat až do století jednadvacátého. Dnes je Pražský hrad nejoblíbenějším turistickým cílem v České republice a Dolní Vítkovice nejnavštěvovanější mimopražskou turistickou atraktivitou. Takový zájem si tento industriální skvost v srdci Ostravy určitě zaslouží!

Dolní Vítkovice nejlépe prozkoumáte během komentované prohlídky za doprovodu bývalých zaměstnanců vysokopecního závodu. Navštívit tu můžete interaktivní výstavy ve Velkém nebo Malém světě techniky, pěkné výhledy se vám otevřou z věže Bolt Tower. Ta se nad Dolními Vítkovicemi vypíná stejně krásně jako katedrála svatého Víta nad Prahou.

Webová stránka Dolních Vítkovic

Dejte si kávu v oblacích! V kavárně umístěné přímo na vyhlídce Boltovy věže si dechberoucí výhled na celou Ostravu a okolí užijete hezky v teple nad nějakou dobrotou. Nepřehlédněte ani vlastnoruční podpis Usaina Bolta, který vyhlídku v roce 2015 pokřtil.

Co neminout v okolí?