Máme
světový
kraj

Ostravský Vesuv nespí!

Halda Ema jako sopka Vesuv, Itálie

V Ostravě máme svůj “handmade” kopec. Nevěříte? Pak zavítejte na haldu Ema. Slibujeme, že na tento výlet dlouho nezapomenete!

Tak jako se Vesuv tyčí nad Neapolí, tak se ostravská halda Ema ve výšce 314 metrů vypíná nad Ostravou. Symboly obou měst však představují mnohem více než jen turisticky atraktivní místa. Připomínají nám nezlomnou moc přírody v kontrastu se snahou člověka přetvářet přírodu k obrazu svému.

Italský Vesuv už několikrát v historii místní pěkně potrápil. Od roku 1944, kdy tato jediná činná sopka na evropském kontinentě vybuchla, nebezpečně spí. Halda Ema, které se přezdívá “ostravský Vesuv“, si však vesele doutná dále. Ptáte se proč? No protože halda hoří! Teplota uvnitř dosahuje až 1500 °C! Při procházce tak můžete spatřit obláčky plynů provázené typickým zápachem.

Historie Emy se začíná psát okolo roku 1920. Na pravém břehu řeky Ostravice se postupně naváží hromady odpadu – nepotřebné hlušiny z okolních dolů. Vzniká halda, která nese jméno po italské hraběnce Emmě, jejíž manžel, hrabě Wilczek, v Ostravě zakládal uhelné těžní jámy. Zdali je to romantické vyznání lásky, necháme již na vás… Jisté však je, že haldu dnes tvoří 28 milionů tun vytěženého materiálu a že zde vládne subtropické klima. I proto tady najdete teplomilné brouky, které byste potkali v daleké Indii nebo Austrálii. A v zimě si s sebou sáňky neberte – sníh se tady totiž nedrží!

Nejkrásnější výhledy z Emy zažijete za jasného podvečera. Na haldu se nejlépe dostanete po žluté turistické značce, a to buď od zoo nebo Černé louky.

Co neminout v okolí?